Navarra - Kultura

KULTURA NAVARRY

Nawarra to powszechnie dość mało znany region, choć zdecydowanie warty wspomnienia i zaznajomienia się z nim. Kulturowo Navarra jest mocno związana z Krajem Basków, do dziś w niektórych miasteczkach tego regionu można spotkać się z ich językiem - euskerą.






TRADYCJE

•       Stolica Nawarry - Pampeluna - słynie z encierros, wielkich gonitw byków, organizowanych od 6 do 14 lipca podczas Las fiestas de San Fermín, święta pierwotnie na cześć św. Firmina, patrona miasta. Po starych uliczkach ludzie przepędzają stado byków w stronę areny, gdzie zwierzęta są wykorzystywane w corridzie. Co roku z tej okazji Pampeluna gości mnóstwo turystów.





Nawarra należy do regionów, przez które przebiegają klasyczne trasy jednej z  najsłynniejszych na świecie tras pielgrzymkowych - drogi do Santiago de Compostela w Galicji. Szlak ten jest przemierzany przez pielgrzymów od setek lat.

LITERATURA

  • Słynna gonitwa byków z Pampeluny, wraz kulturą i życiem Kraju Basków i Nawarry zainspirowała samego Ernesta Hemingwaya, który stworzył o niej powieść „Słońce też wschodzi”. Pisarz uczestniczył w święcie San Fermin aż 9 razy.

  • Na terenie Nawarry w 778  roku rozegrała się wielka bitwa pomiędzy Baskami a wojskami Karola Wielkiego, które zostały pokonane. Bój ten jest przywoływany w szeroko znanym francuskim poemacie rycerskim z XII wieku- “Pieśni o Rolandzie”.

  • Małgorzata de Valois była pochodzącą z Francji żoną króla Nawarry, a później także Francji, Henryka IV. Oboje zostali przedstawieni w słynnym dziele Aleksandra Dumasa pt. “Królowa Margot”. Na podstawie powieści został również zrealizowany film, który jest dostępny na CDA:

https://www.cda.pl/video/840644b8


FILM

  • „Henryk IV. Król Nawarry” to film z 2010 roku opowiadający historię hugenota Henryka Burbona władającego Nawarrą, będącą w strefie wpływów francuskich, który, aby zakończyć waśnie religijne, ma ożenić się z katolicką księżniczką Małgorzatą z panującego we Francji rodu Walezjuszy.

KUCHNIA

Kuchnia Nawarry rozwijała się pod wpływem różnych otaczających ją kultur: Kastylii, Kraju Basków, Francji, Aragonii. Region jest słynny ze wspaniałych upraw warzyw. Pimientos del piquillo to uprawiane w Nawarze charakterystyczne niewielkie papryczki; do zjedzenia nadziewa się je rybami, grzybami, owczym serem, czy owocami morza.






W północnej części Nawarry wytwarza się regionalny ser owczy - Queso Roncal, do którego mleko pozyskuje się tylko z dwóch określonych ras owiec.







Nawarra słynie ze znakomitych win; klimat sprzyja uprawie zarówno winorośli znanych w   różnych zakątkach świata, jak i tym typowo hiszpańskim: tempranillo i garnacha.







Znaną potrawą jest gulasz z mięsa byków; do tradycji Las fiestas de San Fermín w Pampelunie należy sprzedaż mięsa tych zwierząt, wcześniej goniących ludzi po ulicach, a ostatecznie trafiających na talerze.







Wiktor Król

Komentarze

popularne posty